Anketa: Pekres protivkandidat Makronu u drugom krugu izbora

PARIZ – Francuska konzervativka Valeri Pekres verovatno ฤ‡e biti protivkandidat aktuelnom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u drugom krugu predsedniฤckih izbora u aprilu 2022. godine, pokazali su najnoviji rezultati ankete javnog mnjenja โ€œIpsos/Sopra Steriaโ€œ.

Anketa je otkrila da bi Pekres, koja je poฤetkom ovog meseca, na izborima svoje desniฤarske stranke โ€œRepublikanciโ€œ izabrana za zvaniฤnog kandidata desnice na predstojeฤ‡im predsedniฤkim izborima, osvojila 17 odsto glasova u prvom krugu izbora, ลกto je manje od Makronovih 25,5 odsto, ali je za 10 poena viลกe u odnosu na rezultate ankete sprovedene u oktobru, prenosi Rojters.

Dva kandidata koja osvoje najviลกe glasova u prvom krugu 10. aprila proฤ‡i ฤ‡e u drugi krug glasanja koji se odrลพava 24. aprila.

Istovremeno, kandidat krajnje desnice Erik Zemur, koji je ove jeseni bio drugi iza Makrona u nekoliko anketa, osvojio bi u prvom krugu 14,5 odsto glasova, ลกto je pad u odnosu na 16 procenata iz oktobra.

To ga je stavilo u isti rang sa Marin le Pen, liderkom krajnje desniฤarske stranke Nacionalni savez, koja je takoฤ‘e pala na 14,5 odsto sa 16 odsto podrลกke.

Lider stranke Zelenih Janik ลฝado i krajnji leviฤar ลฝan-Lik Melanลกon su daleko iza, buduฤ‡i da bi svaki osvojio po 8,5 odsto podrลกke glasaฤa.

U anketi je uฤestvovalo viลกe od 10.000 ljudi, a sprovedena je putem interneta od 7. do 13. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.