U trendu

Anti-islamski političar Vilders traži odlaganje procesa

AMSTERDAM – Advokati holandskog desničarskog, anti-islamističkog političara Gerta Vildersa, koji se žale na presude zbog „iniciranja diskriminacije“ 2016. godine, zatražili su danas odlaganje sudskog procesa kako bi bila omogućena istraga o tome da li je optužba „politički motivisana“.

Advokati su taj zahtev izneli na saslušanju u Apelacionom sudu u Hagu, kojem je prisustvovaoi Vilders, ali mu nije bilo omogućeno da govori, prenosi Rojters.

On je na Tviteru napisao:“Zaustavite ovo političko suđenje“.

Sud u Hagu treba kasnije danas da odluči da li da suspenduje apelaciono saslušanje na zahtev odbrane ili da u četvrtak nastavi proces, kao što je planirano.

Vilders je osuđen zbog incidenta iz 2014. godine, kada je na predizbornom skupu upitao pristalice da li žele više ili manje Marokanaca u Holandiji.

Kada su okupljeni uzviknuli:“Manje! Manje!“, on je odgovorio: „Pobrinućemo se za to“.

Vilders se zalaže za oporezivanje žena koje nose burke, zabranu muslimanske imigracije kao i protiv građenja novih džamija.

On je pozivao na zabranu Kurana, upoređujući ga sa „Majn kampfom“.

Vildersu je suđeno nakon što su holandske vlasti primile desetine žalbi od pojedinaca i muslimanskih grupa.

Sud je presudio da su Vildersove izjave uvredljive za holandske Marokance i ocenio da njegovo pravo na slobodu govora nije veće od njihovog prava da se protiv njih ne inicira diskriminacija.

Sudije, međutim, nisu za Vildersa odredile novčanu kaznu ili kaznu zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.