U trendu

Arapski ministri zahtevaju ukidanje Trampove odluke o priznanju Jerusalima

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja zatražili su danas na sastanu u Kairu od SAD da ukinu odluku predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Oni su ocenili da će to imati ozbiljne posledice po razvoj dogadjaja jer stavlja Vašington na stranu okupatora i predstavlja kršenje medjunarodnog prava.

U usvojenoj rezoluciji Arapske lige posle dvoipočasovnog sastanka, oni su takodje pozvali Savet bezbednosti UN da donese rezoluciju u kojoj bi se Trampova odluka odbacila, mada smatraju da će SAD sigurno uložiti veto.

Ako se to dogodi, najavili su da će tražiti sličnu rezoluciju i u Generalnoj skupštini UN, rekao je palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki na konferenciji za novinare održanoj rano jutros u Kairu.

Rezolucija na dve strane, usvojena na hitnom sastanku koji je sinoć počeo, ne uključuje nikakve kaznene akcije protiv SAD, kao što je poziv na bojkot američkih proizvoda, suspendovanje ili sniženje nivoa odnosa s tom zemljom.

U rezoluciji se takodje ne odražava bes koji Palestinci osećaju u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, gde su nasilni protesti protiv Trampove odluke trajali tri dana.

„Doneli smo političku odluku… Jerusalim je okupiran 50 godina. Ovo je proširena bitka bitka koja će eskalirati“, rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul Geit.

Najavljeno je da će se ministri ponovo sastati u roku od mesec dana, možda u Amanu, da diskutuju o Jerusalimu.

Trampovo saopštenje 6. decemba o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i namera da premesti ambasadu SAD u taj grad izazvalo je osude širom sveta, čak i od bliskih američkih saveznika, što sugeriše da je nepotrebno izazvano još više sukoba u ionako osetljivom regionu.

Status Jerusalima je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma izmedju Palestinaca i Izraelaca i Trampov potez se uveliko smatra držanjem strane Izraelu. Čak i manje krize oko statusa i svetih mesta u tom gradu izazivale su krvoproliće.

Arapske diplomate su rekle da su neke članice Arapske lige želele oštriju rezoluciju sa kaznenim merama protiv zemalja koje bi sledile primer SAD. To je smatrano isuviše radikalnim za umerene arapske nacije i na kraju se odustalo.

Medjutim, palestinski ministar je nastojao da umanji značaj razlika, rekavši da je rezultat skupa potpuno jedinstvo. I on i Abul Geit rekli su da su arapske zemlje posvećene i dalje arapskom mirovnom planu kojim se predvidja prizavanje Izraela u zamenu za njegovo povlačenje sa svih okupiranih arapskih zemalja.

Trampovou odluku su nazvali nelegalnom i opasnim kršenjem medjunarodnog prava. Izrael je okupirao istočni Jerusalim 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci nameravju da u istočnom delu grada proglase prestonicu svoje buduće nezavisne države.

Trampova odluka lišila je njegovu zemlju sponzorstva i posredovanja u mirovnom procesu i podrila napore da se postigne mir, produbljuje napetost i izaziva ljutnju koja preti da gurne region na ivicu ambisa nasilja, haosa i krvoprolića, navodi se rezoluciji.

Samo formiranje nezavisne države Palestine sa istočnim Jerusalim kao glavnim gradom okončaće sukob, navodi se u dokumentu i najavljuje medjunarodna medijska kampanja Arapske lige.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.