Asad pobunjenicima u Alepu: Sporazum ili proterivanje

Predsednik Sirije Bašar el Asad upozorio je pobunjenike u opkoljenom Alepu da ukoliko ne potpišu sporazum sa vladom „nemaju drugog izbora“ osim da napuste grad.

Foto: Beta

Foto: Beta

On je to izjavio u intervjuu za dansku televiziju TV2, dve nedelje pošto je sirijska vojska započela opsežnu ofanzivu u Alepu, drugom po veličini gradu u Siriji.

Asad je ocenio da je „pomirenje najbolja opcija za Alep kao što je to bio slučaj i sa drugim oblastima“, aludirajući na gradove u kojima su pobunjenici sklopili primirje sa vlastima u Damasku.

Prema njegovim rečima, ako do toga ne dođe, „sirijska vojska će nastaviti vojne operacije protiv pobunjenika u Alepu sve dok ne napuste grad“.

Sirijske snage saopštile su juče da su smanjile vazdušne udare na pobunjeničke četvrti Alepa kako bi omogućile civilima koji žele da odu iz grada da se domognu „bezbednih zona“.

U tri žestoka vazdušna napada na istočni deo Alepa u ponedeljak, ubijeno je nekoliko desetina civila, a pogođena je i najveća bolnica u toj gradskoj četvrti, što je izazvalo osudu Zapada.

Asad je međutim negirao da su njegove snage namerno gađale bolničke objekte i onemogućile pružanje pomoći civilima i naveo da u Siriji ne postoje pobunjeničke grupe koje nisu bliske džihadistima.

Specijalni izvestilac UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je ranije danas sirijske i ruske snage da odmah prekinu bombardovanje Alepa da bi borci fronta Fateh al Šama (bivšeg Nusra fronta, sirijskog ogranaka Al Kaide) mogli da napuste grad i izrazio nadu da pobunjenički delovi grada neće do kraja godine biti „potpuno uništeni“.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Slobodan Smolovich

    Asade imas podrsku u Srbiji,Rusiji,Kini,Iranu, Indiji…… i sa starane svih visoko-moralnih drava . Samo napred unisti to zlo koje su ti nametnuli neki Sejici, NATO i Amerikanci , a posle ce mo svi zajedno da unistimo NATO!!!!!!

Ostavite komentar