U trendu

Australija: Krajem godine referendum o priznanju Aboridžina kao starosedelaca

KANBERA – Krajem godine na prvom referendumu u zemlji za 24 godine, Australijanci će se izjasniti da li autohtoni narodi nacije, koji čine 3,2 odsto stanovništva, treba da budu priznati u Ustavu, prenosi Si-En-En (CNN).

„Predložen je amandmani na Ustav kako bi se Aboridžini i Ostrvljani Toresovog moreuza priznali kao starosedeoci Australije. Da li odobravate ovu predloženu izmenu“, saopštio je australijski premijer Entoni Albanez na konferenciji za novinare.

Albaneze je zastao na nekoliko sekundi usred rečenice dok je zahvaljivao predstavnicima starosedelaca na strpljenju.

„Ovaj trenutak se pripremao veoma dugo, ali su oni pokazali toliko strpljenja i optimizma kroz ceo proces. Duh saradnje i promišljenog dijaloga uz poštovanje je bio veoma važan da se do ovog dođe na tako ujedinjen način“, poručio je australijski premijer.

Albaneze je rekao da je formulacija ovogodišnjeg glasanja osmišljena tokom meseci konsultacija sa starosedelačkim grupama i pravnim stručnjacima.

„Ovaj oblik reči je pravno ispravan. To je oblik reči za koji svi imamo poverenja da će dobiti najjaču moguću podršku naroda Australije na referendumu i dati najbolje moguće rezultate u godinama koje su pred nama“, rekao je on.

Glasanje „za“ priznalo bi Aboridžine i Ostrvljane Toresovog moreuza u Ustavu i stvorilo bi autohtono telo koje bi savetovalo Savezni parlament o politikama i projektima koji se odnose na starosedeoce.

Ministarka za autohtone AustralijanceLinda Berni ocenila je da je ovo „zaista istorijski dan“.

„Danas pravimo veliki korak napred na dugom putu ka ustavnom priznanju, putem glasa“, poručila je Berni, pripadnik nacije Virađuri.

Formulacija pitanja biće predstavljena parlamentu sledeće nedelje, a biće formiran i skupštinski odbor koji će razmatrati podneske pre parlamentarnog glasanja u junu.

Referendum bi trebalo da bude održan između oktobra i decembra.

Vlada je saopštila da je to najbolja šansa za ispravljanje greške iz prošlosti, počinjene nakon kolonizacije zemlje, tokom koje nisu uvaženi stavovi ili dobrobit njenih prvobitnih stanovnika.

Više od 200 godina kasnije, Aboridžini i Ostrvljani Tores moreuza i dalje pate od mnogo lošijeg zdravlja, veće smrtnosti i siromaštva od neautohtonih pripadnika australijskog stanovništva, pokazuje zvanična statistika.

Uzastopne administracije pokušavale su da „zatvore jaz“, ali stopa zatvaranja autohtonog stanovništva ostaje uporno visoka, a rasistički stavovi duboko su ugrađeni u društvo, što je dodatna prepreka napretku.

Da bi prošao, referendum treba da dobije većinu glasova „za“ širom zemlje u većini država. Samo osam od 44 referenduma je ikada odobreno u Australiji.

Poslednji je održan 1999. godine, kada su Australijanci odbili uvođenje republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.