U trendu

Australija: Usvojen zakon za nula emisija ugljenika do 2050.

KANBERA – Australijski parlament usvojio je danas zakon koji je predložila vlada, a koji predviđa smanjenje emisija ugljenika za 43 odsto do 2030. godine i nula emisija do 2050. godine.

Zakon, usvojen uz podršku stranke Zelenih i nezavisnih poslanika, označava prvi korak u klimatskim akcijama, otkako je Laburistička partija osvojila vlast u maju, pobedivši konzervativnu vladu koja je kritikovana zbog neaktivnosti u borbi protiv klimatskih promena, prenosi Rojters.

„Usvajanje zakona o klimatskim promenama šalje svetu poruku da je Australija ozbiljna u pogledu smanjenja emisija i da je ozbiljna u pogledu korišćenja ekonomskih mogućnosti dostupne obnovljive energije“, naveo je ministar za klimatske promene i energetiku Kris Boven u saopštenju.

Posle više od decenije neizvesnosti oko klimatske politike, industrijske organizacije su poručile da pozdravljaju zakon, navodi britanska agencija.

Podržavajući zakon o klimi, Zeleni su saopštili da će nastojati da blokiraju sve nove rudnike uglja i projekte prirodnog gasa, kroz zakon kojom se reformiše „zaštitni mehanizam“, a kojim laburisti žele da obavežu najveće industrijske zagađivače da progresivno smanjuju svoje emisije.

„Zaštitni mehanizam“ pokriva oko 215 industrijskih lokacija, uključujući rudnike uglja, tečni prirodni gas (LNG) i proizvodne pogone, koji su zajedno „doprineli“ s 28 odsto emisija u 2021, navodi Rojters.

Ova zakonska regulativa se očekuje sledeće godine, pre planiranog datuma primene 1. jula.

U Senatu, gde laburisti nemaju većinu, potrebna im je podrška Zelenih i najmanje jednog nezavisnog poslanika , za predlog zakona kome se protive konzervativci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.