U trendu

Austrija: Ne može se isključiti raketni napadi na Evropu, moramo biti spremni

BEČ – Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner apelovala je danas na što brže formiranje „Evropskog nebeskog štita“, kako bi se predupredile moguće pretnje iz vazduha jer se mogući raketni napadi ne mogu isključiti.

Kako je navela, pozivajući se na izveštaj Ministarstva odbrane Austrije o potencijalnim rizicima po tu zemlju, veliki broj raketa i krstarećih projektila različitog dometa instaliran je u okolini Austrije i Evropi, prenosi Index.hr.

U intervjuu koji je dala za austrijsku novinsku agenciju ORF, Taner je rekla da u vođenje Evropskog nebeskog štita, ne znači da će Austrija prestati da aktivno nadzire svoj vazdušni prostor, ali je dodala da je to važan korak za koji je ta zemlja spremna.

U sklopu inicijative „Evropski nebeski štit“, koju je krajem septembra prošle godine na inicijativu Nemačke potpisalo 15 država, među kojima su i Mađarska, Rumunija i Bugarska, planira se zajednička kupovina najmodernijih sistema protivvazdušne odbrane.

Inicijativa ima za cilj da se otklone propusti koje ima trenutni „NATO štit za Evropu“, kada je reč o balističkim raketama koje dostižu velike visine, ali i u odbrani od dronova i krstarećih raketa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar