U trendu

Austrija odobrila izručenje ukrajinskog oligarha u SAD

Viši državni sud Austrije danas je odobrio odluku da se ukrajinski oligarh Dimitro Firtaš izruči SAD, zbog osnovane sumnje da je podmitio indijske zvaničnike, prenosi AP.

Odluka Višeg državnog suda suda poništila je odluku nižeg suda od pre skoro dve godine kojom izručenje nije bilo odobrilo.

Sudija je tada rekao da je izručenje delom politički motivisano kroz veze sa političkim događajima u Ukrajini, kao i to da ne postoji dovoljno dokaza.

Izručenje još uvek nije u potpunosti sigurno. Glavni sudija panela Višeg državnog suda rekao je da će konačnu odluku doneti ministar pravde Volfgang Bradnšteter.

Protiv Firtaša je u Čikagu podignuta optužnica 2012. godine za navodno podmićivanje zvaničnika preko američkih banaka u neuspelom pokušaju da obezbedi prava za rudarenje titanijuma u Indiji.

Godinu dana kasnije, uhapšen je u Austriji i nakon što je platio kauciju od 125 miliona evra, pušten je na slobodu, ali nije u mogućnosti da napusti zemlju.

Firtaš (51) jedan je od najuticajnijih ukrajinskih biznismena sa vezama u Kremlju, a i sa ukrajinskim političarima koji se suprostavljaju Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar