U trendu

Austriji donosi slavu, a zauzvrat ne dobija pasoš

BEČ – Najbolji igrač pikada u Austriji, koji je toj zemlji doneo više titula, Mensur Suljović na predstojećem Svetskom prvenstvu ponovo će braniti boje Austrije, zemlje koja odbija da mu da državljanstvo.

Ovom rođenom Tutincu je već u dva navrata nadležni bečki Magistrat 35 odbio zahtev za dobijanje državljanstva – poslednji put ovog oktobra.

Inače ovaj 49-ogodišnji profesionalni igrač pikada će se u Londonu boriti za titulu svetskog prvaka, pod austrijskom licencom i time svaki uspeh će se beležiti zemlji koja ga očigledno ne želi.

Suljović je, kaže, već ljut zbog odbijanja zahteva za dobijanje austrijskog državljanstva.

„Već 28 godina živim u Austriji. Još nikada nisam nijedan cent dobio od države. Nikada nisam bio nezaposlen“, kaže on za bečki dnevnik „Kurir“.

Drugi zahtev za dobijanje državljanstva Suljović je podneo 23. septembra prošle godine za sebe i svoju porodicu.

Prvi pokušaj je preduzeo 2014. godine, a tada je odbijen jer je u kafiću koji ima u 20. bečkoj opštini ilegalno zaposliio jednu studentkinju.

Za taj prekršaj on je morao da plati kaznu u visini od 1.100 evra i na pet godina je dobio zabranu podnošenja zahteva za državljanstvo.

Drugi pokušaj dobijanja državljanstva, prema Suljoviću, ponovo je bio neuspešan, ovaj put zbog knjigovođe koji je kasno predao deklaraciju o porezu.

Trostruki učesnik osmine finala Svetskog prvenstva ispravio je tu tuđu grešku, regulisao sva poreska pitanja, a Magistrat 35 ga je ostavio godinu dana bez informacije o njegovom zahtevu, i sada mu je prosledio odbijenicu.

„Što nisu odmah rekli da nešto nije u redu“; kritikovao je Suljović.

On je ostavio otvorenim pitanje da li će pokušati i treći put da dobije austrijski pasoš.

„Ne znam da li ću to sebi ponovo prirediti. Toliko sportista je dobilo austrijski pasoš, a ja sam uvek rado igrao za Austriju“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar