U trendu

Avramopulos: Prespanski sporazum nije uravnotežen

BRISEL – Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i migraciju Dimitris Avramopulos, govoreći o sporazumu između Grčke i Makedonije koji se trenutno razmatra u grčkom parlamentu, smatra da Prespanski sporazum nije uravnotežen i da je stoga problematičan.

„Geografska oznaka koju su sve grčke vlade usaglasile je jedna stvar, ali istorijska kvalifikacija koja postoji u Sporazumu je druga“, istakao je Avramopulos.

Prema njegovim rečima, etnička pripadnost i jezik predstavljaju nacionalni identitet, što otvara put njihovom korišćenju u iredentističkoj nacionalnoj politici.

„Vlada je trebala da postupi drugačije i umesto da ignoriše, a zatim da isključi sve političke stranke, trebala je da traži nacionalni konsenzus pre nego što nastavi sa potpisivanjem Sporazuma“, zaključio je Avramopulos.

Danas je drugi dan plenarne debate u grčkom parlamentu o Prespanskom sporazumu, koja bi trebalo da se završi večeras glasanjem o ratifikaciji sporazuma.

Dimitris Avramopulos je u vreme mandata grčkog premijera Antonisa Samara (2012-2015) bio ministar spoljnih poslova i ministar odbrane. U tom periodu pregovori oko ustavnog imena između Makedonije i Grčke bili su obustavljeni, osim na nivou predstavnika Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.