U trendu

Babiš: Nemački kompromis signal Italiji i Grčkoj da zatvore granice za izbeglice

Češki premijer Andrej Babiš, povodom dogovora u Nemačkoj da se u pograničnom području ka Austriji otvore tranzitni centri za migrante i izbeglice, izjavio je danas da se nada da Italija i Grčka shvataju da im je Nemačka dala signal da treba da zatvore svoje granice za izbeglice.

„Nemačka je jasno stavila do znanja da onaj ko se iskrca u Italiji ili Grčkoj nema pravo da bira da će živeti u Nemačkoj. Valjda će Italija i Grčka to shvatiti i zatvoriće granice“, kazao je Babiš, javlja češka novinska agencija ČTK.

Babiš i vicepremijer njegove vlade, privremeni šef češke diplomatije Jan Hamaček ocenili su danas za dnevnik Pravo da za sada nema potrebe da, zbog dogovora u Nemačkoj i eventualne kontrole granica Austrije, Češka uvodi kontrole na svojim granicama.

„Ukoliko bude potrebno kontrole ćemo uvesti. Zato sam 22. juna sazvao državni Savet bezbednosti da se uverim da li smo na takvu varijantu spremni. Migranti idu iz Italije preko Austrije u Nemačku i Češka nije na njihovoj trasi. Ali pratimo situaciju i spremni smo da reagujemo“, rekao je Babiš češkom listu. 

Ministar Hamaček je dodao da bi uvodjenje čeških kontrola na granicama bilo samo jedna od varijanti ukoliko propadnu nemačko-austrijski pregovori o vraćanju izbeglica i ako bi  Austrija na svojim granicama uvela zbog toga kontrole.

Neki od lidera češke opozicije upozorili su, medjutim, da kontrole na granicama ne mogu biti rešenje jer ugrožavaju šengensku slobodu kretanja Evropljana. 

„To je ukidanje šengenskog prostora. Evropa bi morala da nadje zajedničko rešenje i to hitno. Morala bi da pomogne južnim članicama a pomoć da usmeri u zemlje van Evrope i da tamo obavlja selekciju migranata i izbeglica“, kazao je lider manje opozicione stranke STAN Jan Gazdik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.