U trendu

Bajden će u petak pohvaliti hrabrost ljudi koji su uzvratili na napad na Kapitol

VAŠINGTON – Predsednik SAD
Džozef Bajden pohvaliće hrabrost i patriotizam ljudi
koji su uzvratili na napad na Kapitol 6. januara 2021. tokom ceremonije u petak, na drugu godišnjicu napada, saopštila je danas Bela kuća.

Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je novinarima da su 6. januara pre dve godine Amerikanci koji su se suprotstavili pobuni pristalica republikanaca pokazali najbolje vrednosti nacije u jednom od najmračnijih dana američke demokratije.

Na ceremoniji u petak u Beloj kući Bajden će podsetiti na pobunu pristalica njegovog republikanskog prethodnika Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Napad republikanaca prekinuo je sertifikaciju pobede demokrata 2020. godine.

Tramp, koji nikada nije priznao poraz na izborima 2020. godine, već je najavio da traži nominaciju svoje stranke za predsednika 2024.

Komisija Predstavničkog doma, predvođena demokratama, zadužena za ispitivanje napada na Kapitol, prošlog meseca je zatražila od saveznih tužilaca da optuže Trampa za četiri zločina, uključujući ometanje i pobunu.

To je bilo prvi put u istoriji da je Kongres zatražio krivično gonjenje za bivšeg predsednika.

Tramp se suočava sa još dve federalne istrage.

Tramp je održao vatreni govor svojim pristalicama
ujutru 6. januara 2021. i javno kritikovao tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa što se nije saglasio sa planom za odbacivanje glasačkih listića za Bajdena.

Hiljade Trampovih pristalica je zatim napalo Kapitol,
policiju i pretilo da će Pensa obesiti.

Pet osoba, među kojima i jedan policajac, poginulo je tokom ili ubrzo nakon incidenta, a više od 140 policajaca je povređeno.

Kapitol je tokom incidenta pretrpeo oštećenja od više miliona dolara, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.