U trendu

Bajden: Putin je agresor, pokrenuo je rat i snosice posledice

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je ruski napad na Ukrajinu unapred smišljen.

On je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin odbacio diplomatiju, kao i da je Rusija započela napad na Ukrajinu koji nije bio ničim izazvan.

„Putin je agresor! On je pokrenuo ovaj rat i snosiće posledice. Najavljujem nove sankcije koje će naneti štetu ruskoj ekonomiji kratkoročno i dugoročno“, poručio je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Kako je preneo Rojters, Bajden je istakao da je na delu flagrantno kršenje međunarodnog prava.

„Mi smo nedeljama upozoravali da će se ovo dogoditi, a sada se stvari u velikoj meri odvijaju onako kako smo predvideli“, dodao je američki predsednik u obraćanju u Beloj kući.

Bajden je istovremeno najavio nove sankcije Rusiji, uključujući novu kontrolu izvoza što bi moglo zaustaviti polovinu uvoza visoke tehnologije u Rusiju i pogoditi Moskvu. On je dodao da će njegova administracija ograničiti sposobnost Rusije da posluje u dolarima kao i drugim valutama, te da planira sankcije većem broju ruskih banaka.

„SAD ovo ne rade samostalno sarađujemo sa saveznicima, 27 članova Evropske unije i članicama G-7 kako bismo ojačali efekat reakcije. Ograničićemo mogućnost Rusiji bude deo globalne ekonomije, nastojaćemo da sputamo razvoj ruske vojske. Već smo videli uticaj uvedenih mera na rublju koja je zabeležila najnižu vrednost nivo ikada u istoriji“, poručio je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Ukazao je da je svrha mera da se ograniče mogućnosti Rusije da posluje u dolarima, evrima, funtama i japanskim jenima.

Bajden je naveo da su Sjedinjene Države sankcionisale četiri ruske banke koje ukupno raspolažu sa hiljadu milijardi dolara u imovini.

„To znači da će im sve čime raspolažu u Americi biti zamrznuto“, rekao je Bajden.

Američki predsednik istakao je da nema planove da razgovara sa ruskim predsednikom Putinom – nakon što je pokrenuo vojni udar na Ukrajinu.

„Njegov izbor da vodi potpuno neopravdan rat protiv Ukrajine učiniće Rusiju slabijom, a ostatak sveta jačim“, istakao je Bajden.

Bajden je kazao i da će razmestiti dodatnih 7.000 američkih vojnika u Nemačkoj nakon napada Rusije na Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar