U trendu

Bajden u poseti Saudijskoj Arabiji od 15. do 16 jula

RIJAD – Američki predsednik DŽozef Bajden posetiće Saudijsku Arabiju od 15. do 16. jula gde će se sastati sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, javili su danas saudijski državni mediji.

Kako je izvestila državna novinska agencija SPA, Bajden bi trebalo da prisustvuje samitu sa drugim liderima arapskih država Persijskog zaliva, kao i egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, iračkim premijerom Mustafom al-Kadimijem i jordanskim kraljem Abdulahom, prenosi Rojters.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi rekao je da će Bajden razgovarati o proizvodnji energije u okviru putovanja na Bliski istok.

„Proizvodnja nafte će biti deo te rasprave“, rekao je Kirbi u intervjuu za MSNBC.

Kako je rekao, očigledno je da će biti nekih diskusija o proizvodnji energije.

Poseta naftom bogatoj Saudijskoj Arabiji dolazi u trenutku kada Bajden pokušava da pronađe načine da snizi cene benzina u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Rojters.

Grupa zemalja koje proizvode naftu pod nazivom OPEK+, na čelu sa Saudijskom Arabijom, nedavno se usaglasila da poveća proizvodnju nafte kako bi pomogla u snižavanju cena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.