U trendu

Bajden: Za mir ključno priznanje prava Izraela na postojanje

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden rekao je da podržava Izrael i da je priznanje prava na postojanje jevrejske države ključno za mir u regionu.

„Hajde da nešto raščistimo, dok region ne kaže da nedvosmisleno priznaje pravo Izraela da postoji kao nezavisna jevrejska država, neće biti mira “, rekao je Bajden novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg sastanka s južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, prenosi Rojters.

On je naglasio i da će insistirati na tome da svi građani Izraela, i Palestinci koji treba da priznaju tu državu, i Jevreji , budu jednako tretirani.

Bajden je izjavio da podržava primirje koje je Izrael dogovorio sa Hamasom u Pojasu Gaze i da smatra da je rešenje koje podrazumeva dve države jedino održivo za mir u regionu, a obećao je da će sa ostalim zemljama uputiti veliki paket pomoći za obnovu Gaze nakon nedavnih sukoba.

Američki predsednik nije posebno komentarisao nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koje su ostavile mogućnost nastavka neprijateljstava s Hamasom, ali je poručio da veruje da će on održati obećanje koje mu je dao u vezi s primirjem.

Bajden je naglasio da će pomoć regionu biti koordinirana s Palestinskim vlastima koje su suparnici Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi osiguralo da Hamas ne iskoristi ta sredstva za obnovu svog vojnog arsenala.

Izrael i Hamas su u petak okončali 11 dana borbe u kojima je ubijeno
248 osoba i ranjeno 1.900, a humanitarne organizacije procenjuju da će za obnovu štete u Gazi trebati godine i sredstva od više desetina miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.