U trendu

Balaž Orban: Krajnje vreme da se u Briselu preispitaju sankcije protiv Rusije

BUDIMPEŠTA – Mađarska planira da pred čelnicima Evropske unije pokrene pitanje preispitivanja sankcija Rusiji zbog sukoba sa Ukrajinom, izjavio je danas Balaž Orban, politički savetnik mađarskog premijera.

„Sankcije su na snazi na ograničen period i ne produžavaju se automatski. One su već na snazi oko deset meseci, tako da je krajnje vreme da se u Briselu razgovara o tome koje sankcije imaju smisla, a koje ne. Svima je jasno da održavanjem sankcija jednostavno pucamo sami sebi u nogu“, rekao je Balaž Orban u intervjuu za onlajn list Indek, preneo je TAS S.

On je jasno rekao da Mađarska „ne podržava nikakve sankcije“, a pristala je da ne blokira određene sankcije zarad evropskog jedinstva.

„Međutim, kada su vitalni interesi Mađarske u pitanju ili se borimo za izuzeće ili opstruiramo donošenje sankcija. To je do sada bio stav Mađarske“, objasnio je Balaž Orban.

Ranije danas premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je njegova zemlja „na strani Mađara u rusko-ukrajinskom ratu“.

„Naš odgovor na pitanje da li smo na dobroj ili lošoj strani istorije jeste da smo na mađarskoj strani istorije. Podržavamo i pomažemo Ukrajinu, u našem je interesu da Ukrajina bude suverena i u našem je interesu da Rusija ne predstavlja bezbednosnu pretnju Evropi, ali nije u našem interesu da odustanemo od svih naših ekonomskih odnosa sa Rusijom“, izjavio je premijer Viktor Orban u intervjuu za budimpeštancki dnevnik Mađar Nemzet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar