U trendu

Ban Ki Mun nakon iznenadne posete Mjanmaru pozvao na hitan prekid sukoba

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je danas na „hitan prekid nasilja“ u Mjanmaru, nakon iznenadnog sastanka sa tamošnjim vojnim vlastima.

Ban se juče u glavnom gradu Mjanmara Nejpjidu sastao sa liderom vojne vlade, višim generalom Min Aung Hlaingom i drugim najvišim zvaničnicima.

Ban je tamo putovao u svojstvu zamenika predsednika grupe koja sebe naziva Starešine (The Elders).

Grupa starijih diplomata okupljena je sa ciljem da se angažuju u mirovnim i inicijativama za ljudska prava širom sveta.

U saopštenju koje je grupa objavila danas navodi se da je svrha njegove posete Mjanmaru „da se pronađe put za okončanje nasilja i uspostavljanje mirne, demokratske, inkluzivne i legitimne vlade“.

Još se navodi kako je Ban rekao da su njegovi sastanci bili „istraživački“.

Ban je, stoji u saopštenju, istakao tokom razgovora potrebu da se sprovede mirovni plan Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i rezolucija Ujedinjenih nacija o zaustavljanju nasilja između vojske i prodemokratskih snaga otpora nakon što je vojska zbacila civilnu vladu koju je predvodila Aung San Su Ći 2021. godine.

„Države članice ASEAN-a i šira međunarodna zajednica treba da pokažu jedinstvo i odlučnost u svojoj posvećenosti miru i demokratiji u Mjanmaru, što je izvor ozbiljne međunarodne zabrinutosti“, rekao je Ban.

Dodao je da je uveren da se može izaći iz trenutne krize i da vojska mora da preduzme prve korake.

U saopštenju je takođe navedeno da je Ban „podržao pozive međunarodne zajednice da vojska Mjanmara odmah oslobodi sve arbitrarno pritvorene zatvorenike, na konstruktivan dijalog i na krajnju uzdržanost svih strana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar