U trendu

Banožić: HR se nada razumevanju Turske za položaj Hrvata u BiH

ANKARA/ZAGREB – Hrvatska se nada razumevanju Turske za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, izjavio je hrvatski ministar odbrane Mario Banožić nakon sastanka s turskim kolegom Hulusijem Akarom u Ankari.

Banožić je turskom ministru nacionalne odbrane rekao da će Hrvatska nastaviti „aktivno i istrajno“ da podržava evroatlantski put zemlje u svom okruženju.

„Globalna sigurnosna situacija sve nas poziva na budnost i oprez i na području jugoistočne Evrope. Posebno smo zadovoljni nedavnim pozitivnim političkim pomacima u BiH te se nadamo dodatnom razumevanju za položaj Hrvata u BiH“, rekao je Banožić u izjavi za Hinu.

Banožić je rekao da Zagreb stoji na raspolaganju Turskoj za dalju pomoć, nakon razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju, te zahvalio im na, kako se navodi, naporima da zaustave rat u Ukrajini

Ministri su, navodi se, razgovarali o unapređenju saradnje odbrambenih industrija.

Banožić će tokom posete Turskoj obići neke firme odbrambene industrije, a Akaru je pozvao na ovogodišnju vojnu i vazduhoplovnu izložbu – ASDA-u.

„ASDA je sjajna prilika za državne i poslovne bilateralne susrete, ali i za predstavljanje turskih firmi i njihovih proizvoda, verujem kako će se odazvati pozivu“, rekao je Banožić.

Navodi se da je hrvatski ministar odbrane zahvalo turskom političkom rukovodstvu na njihovim naporima da se zaustave ratna delovanja i uspostavi trajni mir u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine.

„Podržavamo i provodimo sve sankcije i mere ograničavanja protiv Rusije i Belorusije i spremni smo da doprinesemo naporima koji se ulažu u projekt razminiranja Ukrajine“, rekao je Banožić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.