U trendu

Barnije: Naredni dani važni za sporazum sa Londonom

BRISEL, 14. decembra ( Tanjug) – Glavni pregovarač EU u razgovorima o Bregzitu Mišel Barnije kaže da će narednih nekoliko dana biti važni ukoliko se želi da sporazum sa Velikom Britanjom stupi na snagu 1. janura 2021. godine.

”Naša je dogovornost da ovom razgovorima damo svaku moguću šansu za uspeh. Nikada ranije tako sveobuhvatan dogovor nije pregovaran na tako transparenatan način i za tako kratko vreme”, poručio je Barnije na svom Tviter nalogu.

Nakon što su se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanski premijer Boris Džonson juče saglasili da se i nakon ranije definisanog ”kranjeg roka” za dogovor, nastave pregovori i napori u cilju postizanja rešenja o budućim odnosima sa Velikom Britanijom, Barnije je jutros obavestio predstavnike zemlja članica EU o trenutnom stanju u pregovorima.

Razgovori glavnih pregovarača Brisela i Londona, Mišela Barnijea i Dejvida Frosta, nastavljaju se danas u Briselu.

Tranzicioni period u izlasku Velike Britanije iz EU ističe 31. decembra 2020. godine, a EU zvaničnici već su upozoravali da je istekao krajnji rok da se dogovor o budućim odnosima EU i Velike Britanije postigne i ratifikuje u parlementima kako bi stupio na sangu 1. januara 2021. godine

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.