U trendu

BBC: Poverljivi dokumenti tvrde da su zapadni specijalci prisutni u Ukrajini

LONDON – Skoro 100 pripadnika specijalih jedinica država NATO-a prisutno je početkom ove godine na teritoriji Ukrajine, navodi se u jednom od desetina poverljivih američkih dokumenata koji su procurili na internetu.

Procureli obaveštajni dokumenti, od kojih su neki označeni kao „strogo poverljivo“, daju detaljnu sliku sukoba u Ukrajini, uključujući osetljive pojedinosti ukrajinskih priprema za prolećnu kontraofanzivu.

Prema dokumentu od 23. marta, Britanija ima najveći kontingent specijalnih snaga u Ukrajini (50), a za njom su Letonija (17), Francuska (15), SAD (14) i Holandija (1), prenosi BBC.

Kako navodi britanski javni servis, nije precizirano gde su oni stacinirani i kakve zadatke obavljaju.

U skladu sa svojom standardnom politikom o takvim pitanjima, britansko ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove izveštaje.

U saopštenju od utorka, međutim, navelo je da curenje navodnih poverljivih informacija pokazuje ono što je nazvalo „visokim nivoom netačnosti“ i naglasilo da bi potencijalni korisnici trebalo da budu oprezni u prihvatanju tvrdnji „koje imaju potencijal za širenje dezinformacija“.

Britanske specijalne snage se sastoje od nekoliko elitnih vojnih jedinica sa različitim oblastima stručnosti i smatraju se među najsposobnijima na svetu.

Britanska vlada ima politiku da ne komentariše svoje specijalne snage, za razliku od drugih zemalja, uključujući SAD, navodi BBC.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je u utorak da će SAD istražiti nedavno navodno curenje poverljivih dokumenata i da će „prevrnuti svaki kamen“ dok se ne utvrdi njegov izvor i obim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.