U trendu

Bela ćao: Priča izvan mita

RIM – O čuvenoj italijanskoj pesmi “Bela ćao”, snima se dokumentarni film pod naslovom „Priča izvan mita“.

„Bela ćao“ je najpoznatija italijanska pesma koju je na društvenim mrežama slušalo više od milijardu osoba.

Postala je simbol borbe i otpora širom sveta i kao takvu su je pevali u desetinama raznih pobuna, demonstracija i štrajkova – od učesnika „arapskog proleća“, do protesta „Okupiraj SAD“ i „Okupiraj Mumbaj“, piše agencija Ansa.

Pevali su je oni koji su protestovali protiv globlizacije, bila je himna boraca za zdravu okolinu i zaštitu ambijenta, demonstranti u Sudanu su takođe pevali „Bela ćao“, intonirana je prilikom sahrane ubijenih karikaturista francuskog časopisa „Šarli Hebdo“, pevali su je učesnici demonstracija u Turskoj, Čileu, Libanu…

„Uvereni smo da je ova pesma nasleđe svih i da ćemo kroz film otkriti njezinu globalnu važnost“, rekao je kreativni producent Andrea Romeo.

Pesma “Bela ćao” je postala i tipičan fenomena globalizacije, po njenoj melodiji se prepoznaje televizijska serija „Kuća od karata“, reklama za jedan proizvod u Meksiku, uz muziku „Bela ćao“ se promoviše reklama za „Netflix“ u Saudijskoij Arabiji.

Režiserka dokumentarnog filma Đulija Đaponezi najavljuje u filmu nove i neke manje poznate detalje vezane za pesmu „Bela ćao“ koje je, kaže, otkrila u toku višegodišnjeg istraživanja i priprema za snimanje dokumentargnoh filma.

Italijanska televizija RAI, koja zajedno sa dve privatne produkcijske kuće radi film, najavljuje da će taj dokumentarac biti predstavljen publici u decembru ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.