U trendu

Berane spremno za doček patrijarha i ustoličenje Metodija

BERANE – U manastiru Đurđevi stupovi, u Crnoj Gori, sve je spremno za današnji doček patrijarha SPC Porfirja i sutrašnje ustoličenje vladike budimljansko nikšićkog Metodija.

Svečani čin ustolčenja vladike Metodija predvodiće patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Ustoličenje će biti obavljeno u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvanice.

Postavljena su i tri velika video bima, na kojima će posetioci sa platoa preko puta manastira moći da prate ovaj događaj.

Očekuje se da će ovom činu sutra i današnjem dočeku patrijarha popodne prisustvovati veiki broj vernika i građana iz Berana i drugih gradova Crne Gore, ali i Srbije.

Najavljeno je da će patrijarh Porfirije u Berane stići danas u 17 časova i za njega se sprema poseban doček.

Kako Radio Berane nezvanično saznaje, patrjarh će večeras noć provesti u hotelu Berane, gde postoje svi uslovi sobzirom na to da je on štićena ličnost, dok će mitropolit Joanikije prespavati u svojim doskorašnjim odajama u konaku manastira, gde je kao episkop stolovao protekle skoro dve decenije.

Za današnji i sutrašnji program vlada veliko interesovanje, a već desetak dana unazad su rezervisani svi hotelski kapaciteti u Beranama i okolini, dok mnogi koji dođu sa strane smeštaj nalaze kod gostoljubivih Beranaca, kao i u privatnim pansionima.

Sutrašnja ceremonija ustoličenja biće direktno prenošena.

Ulice kuda će se prolaziti uređene su, a na putu pored autobuske stanice postavljen je veliki bilbord sa likom patrijarha Porfirija i episkopa Metodija.

Atmsfera u Berana je svečana i mirna i očekivanja su da će dvodnevni događaj proteći u najboljem redu.

U centru Berana, u crkvi Preobraženja Gospodnjeg jutros je liturgiju služio vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, uz sasluženje sveštenstva i prisustvo velikog broja vernika.

Eparhija budimljansko-nikšićka pozvala je verni narod da prisustvuje ustoličenju novoizabranog episkopa Metodija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.