U trendu

Berbok: Kina ne sme da isporučuje Rusiji oružje ili robu dvostruke namene

PARIZ – Nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je tokom današnjeg brifinga za novinare u Briselu da je prošle nedelje prenela kineskim diplomatama da je Kina odgovorna za očuvanje mira u svetu i da zbog toga Peking ne bi smeo da šalje Rusiji oružje ili tzv. robu dvostruke namene.

Obraćajući se novinarima u Briselu, Berbokova je potvrdila da je to pitanje pokrenuto prošle nedelje tokom Minhenske bezbednosne konferencije, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je u subotu najvišeg kineskog diplomatu, direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jia o posledicama pružanja materijalne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U intervjuu američkoj TV mreži NBC Njuz Blinken je potvrdio da je svom kineskom kolegi Vang Jiu preneo zabrinutost povodom informacija da je Peking razmatrao mogućnost isporuke oružja Moskvi.

Kina je danas uzvratila tokom redovne konferencije za novinare preko portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbina da „Sjedinjene Države nisu u poziciji da postavljaju Kini bilo kakve zahteve“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)