U trendu

Berlinski proces danas okuplja ministre unutraĆĄnjih poslova

BERLIN – Sastankom ministara unutraĆĄnih poslova, kao ĆĄto je najavio nemački kancelar Olaf Ć olc, nastavlja se Berlinski proces, koji je 2014. pokrenula tadaĆĄnja kancelarka Angela Merkel sa ciljem pribliĆŸavanja Zapadnog Balkana EU.

U Berlinu će se danas okupiti ministri unutraĆĄnjih poslova drĆŸava učesnica Berlinskog procesa – osam članica EU, trenutni predsedavajući EU, kao i predstavnici Evropske komisije, te zemalja Zapadnog Balkana.

Na skup su pozvani ministri unutraơnjih poslova Austrije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Čeơke kao predsedavajuc,he EU, Velike Britanije, te Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i privremenih vlasti u Priơtini.

Najavljeno je da će u Berlin doputovati i evropska komesarka za unutarơnje poslove Ilva Johanson.

Prema najavi Ministarstva unutraĆĄnjih poslova Nemačke tema sastanka biće borba protiv ilegalne migracije, korupcije i organizovanog kriminala, kao i dĆŸihadista.

Povodom sastanka su se u nedelju u Berlinu sastali nemačka ministarka unutraơsnjih poslova Nensi Fezer i njen austrijski kolega Gerhard Karner, koji su naglasili da je u borbi protiv međunarodnog kriminala potrebna prekogranična saradnja.

„Borbu protiv krijumčara ljudi moĆŸemo samo voditi zajedno a u tome su nam kao partneri potrebne drĆŸave Zapadnog Balkana“, istakao je Karner.

On je pozdravio nameru Nemačke da na sastanku u Berlinu podstakne dalju saradnju u borbi protiv krijumčara.

Sastanak počinje u 14 časova, a oko 17 je planirana konferencija za ơtampu ministarke Fezer i komesarke Johanson.

Sastanak ministara unutraĆĄnjih poslova je priprema za Samit Berlinskog procesa koji će u Berlinu biti odrĆŸan 3.novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.