U trendu

Bez saglasnosti Saveta bezbednosti u osudi puča u Mjanmaru

NJUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije se u utorak usaglasio oko rezolucije kojom bi se osudio puč u Mjanmaru, ali će pozvati vojsku na uzdržavanje od nasilja i razmotriti dalje mere u konsultacijama koje treba da se nastave, prenosi Rojters nakon razgovora sa diplomatama u UN.

U nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti, u koji je juče agencija imala uvid, poziva se da vojska bude krajnje uzdržana, najoštrije se osuđuje upotreba nasilja nad mirnim demonstrantima i naglašava se da pažljivo prati situacija uz spremnost da se razmotre moguće dalje mere.

Rojters navodi da je Savet bezbednosti takođe izrazio duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući ograničenja za medicinsko osoblje, civilno društvo, medijske radnike, i da poziva na hitno puštanje svih pritvorenih.

Diplomate u UN su potvrdile agenciji da su na britanski nacrt rezolucije SB Kina, Rusija, Indija i Vijetnam predložile amandmane koji uključuju uklanjanje pominjanje puča i pretnju da se razmotre dalje mere, a takve izjave ovog 15-članog tela dogovaraju se konsenzusom.

Rojters prenosi da su mu diplomate saopštile da zbog nastojanja da se sačuva jedinstvo SB u vezi situacije u Mjanmaru verovatno se neće uskoro razmotrati sankcije, jer bi se takvim merama verovatno usprotivile Kina i Rusija, koje zajedno sa SAD, Francuskom i Britanijom imaju pravo veta.

Savet bezbednosti izdao je saopštenje povodom situacije u Mjanmaru prošlog meseca, izrazio zabrinutost zbog vanrednog stanja koje je uvela mjanmarska vojska i pozvao na puštanje svih privedenih, ali je zaustavljena osuda puča zbog protivljenja Rusije i Kine, navodi agencija.

Mjanmar je u krizi otkako je vojska svrgla vladu Aung San Su Ći u državnom udaru 1. februara, pritvorila nju kao i druge zvaničnike njene stranke Nacionalne lige za demokratiju i preuzela vlast u zemlji tvrdeći da su novembarski izbori u zemlji bili neregularni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.