U trendu

Big Ben danas zvoni poslednji put do 2021.

Londonski zvonik Big Ben danas će prestati da radi zbog radova na obnovi kule, a zvona čuvenog sata koji je postao simbol Londona neće se čuti naredne četiri godine.

Donji dom parlamenta saopštio je nedavno da će posle 157 godina gotovo neprekidnog rada, zvonik smešten u Elizabetinoj kuli na jednom krilu Vestminsterske palate, utihnuti u ponedeljak, 21. avgusta.

Posle najave o prekidu rada Big Bena, premijerka Tereza Mej izjavila da „ne može biti u redu da Big Ben bude tih četiri godine“.

Zvaničnici britanskog parlamenta su potom saopštili da će vlasti zbog izražene zabrinutosti „razmotriti dužinu perioda“ na koji će Big Ben utihnuti.

Zvono teško 13,7 tona moraće da prestane da zvoni zbog bezbednosti radnika koji će biti angažovani u projektu popravke zvona, sata i kule, preneo je Blumberg.

Sat je počeo da radi 1859. godine i od tada gotovo neprekidno zvoni na svakih 15 minuta.

Poslednji put kada se zvona nisu čula bilo je 2007. zbog radova na održavanju, a prethodno je zbog renoviranja zvonik bio van upotrebe od 1983. do 1985. godine. Takodje se nije oglašavao tokom sahrane britanske premijerke Margaret Tačer 2013.

Ime Big Ben se odnosi na zvono, ali je naziv postao uobičajen za sat i celu kulu koja je pre nekoliko godina dobila ime po kraljici Elizabeti Drugoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar