U trendu

BiH dobila Memorandum o NATO akreditaciji PSOTC

SARJAEVO – U kampu Butmir danas je u organizaciji Ministarstva odbrane BiH održana ceremonija primopredaje Memoranduma o NATO akreditaciji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Nakon ceremonije primopredaje NATO akreditacije, brigadir Elvedin Omić je kazao da je PSOTC jedna veoma važna institucija sa izvrsnom reputacijom na polju edukacije i podrške, a da ova akreditacije samo to još više potvrđuje.

„Edukacija koja se sprovodi u PSOTC potvrđuje kvalitet obuke koji je u potpunosti usklađen sa kvalitetom NATO standarda. Takođe, PSOTC sa uspesima kao što je ovaj doprinosi izgradnji Oružanih snaga BiH i daje doprinos ukupnim naporima BiH u očuvanju sigurnosti i prosperiteta“, rekao je Omić, preneo je sarajevski portal Klix.

BiH je jedna od četiri zemlje koje nisu članice NATO bloka, a koje poseduju ovaj sertifikat.

„Sama ova činjenica govori o tome koliko je ovaj NATO sertifikat značajan za celu BiH, Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane“, rekao je Omić.

Akreditacija inače traje šest godina, svake šeste godine dolaze stručnjaci koji rade evaluaciju i donose odluku da li taj centar ispunjava NATO standardne i dalje.

„Dobili smo najviše ocene, a sve standardne i podstandarde smo ispunili“, istakao je Omić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ističe kako je ova akreditacija NATO-a veoma bitan korak na putu BiH prema članstvu u Alijansu. Ponovio je da je problem Ministarstva odbrane koje je već treću godinu za redom na privremenom finansiranju.

„Za ispunjenje ciljeva potrebna su sredstva. Ne možemo već treću godinu da živimo na privremenom finansiranju da bismo ostvarili ciljeve koje smo postavili“, rekako je Podžić.

Apelovao je na Parlamentarnu skupštinu BiH, oba Doma naroda i Savet ministara da reše ovaj problem i konačno usvoje budžet.

Komentarisao je i navodne pretnje koje dolaze iz Rusije o eventualnom sajber napadu na BiH i rekao da, ukoliko se to desi, imali bi punu pomoć NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.