U trendu

Blinken: Ne morate da birate između Vašingtona i Pekinga

BRISEL – Sjedinjene Američke Države neće primoravati svoje saveznike da biraju između Vašingtona i Pekinga, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken, iako je upozorio da Zapad autoritarnim državama treba da pokaže da je demokratija superiornija.

„Države mogu da sarađuju sa Kinom tamo gde je to moguće“, rekao je Blinken – istakavši potrebu za time u oblasti klimatskih promena, preneo je Rojters.

„Tako nešto je potrebno učiniti sa državom koja broji 1,34 milijardi stanovnika i ispušta četvrtinu svetske emisije ugljendioksida, ali istovremeno ulaže u razvoj obnovljive energije“, ukazao je Blinken.

Americki državni sekretar je optužio zvanični Peking da podriva međunarodnu trgovinu čije osnove su SAD i njeni saveznici postavili nakon Drugog svetskog rata, preneo je „Glas Amerike“.

„Aktivni su u potkopavanju pravila međunarodnog sistema i vrednosti koje delimo sa našim saveznicima. Ukoliko budemo sarađivali da bismo ostvarili našu pozitivnu viziju međunaronog poretka – sigurni smo da možemo nadmašiti Kinu na svim poljima“, ukazao je Blinken.

Prema njegovim rečima, kineske vojne ambicije su u porastu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.