U trendu

Blinken: Rusiji smo ponudili jasan izbor

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Rusiji ponuđen jasan izbor između dijaloga i diplomatije s jedne, i konfrontacije i posledica koje slede sa druge strane.

„Imali smo niz intenzivnih diplomatskih susreta sa ruskim zvaničnicima, direktno kroz dijalog o strateškoj stabilnosti sa NATO, sa Savetom NATO-Rusija pri OEBS i ostaje nada da će Rusija nastaviti tim diplomatskim putem, što i mi priželjkujemo“, rekao je Blinken u intervjuu koji u Kijevu dao Glasu Amerike.

On je istakao da je Rusiji jasno stavljno do znanja da će uslediti snažan i odlučan odgovor ne samo iz Sjedinjenih Američkih Država već i Evrope i šire ukoliko Moskva odluči da obnovi agresiju na Ukrajinu.

„Neću da ulazim u detalje, ali mi to radimo u veoma tesnoj koordinaciji sa evropskim saveznicima i partnerima. Ukoliko bi Moskva izvršila agresiju na Ukrajinu posledice bi skoro sigurno bile pod jednan ekonomske sankcije, pod dva dalja vojna pomoć Ukrajini i pod tri gotovo je izvesno da bi NATO morao da pojača sopstvenu odbranu na svom istočnom krilu“, rekao je Blinken.

On je predočio da su protekle nedelje vođeni važni razgovori i ocenio da se sada svima ukazala prilika da se razmotri ono o čemu se razgovaralo.

„Rusi su se vratili i verovatno se konsultuju sa predsednikom Putinom. Isto smo uradili i mi, u mom slučaju konsultovao sam se sa predsednikom Bajdenom, a Evropljani su uradili isto sa svojim liderima“, rekao je Blinken i izrazio stav da je pravo pitanje da li je Rusija ozbiljna u pogledu primene sporazuma iz Minska.

„Ako jeste, spremni smo da to omogućimo, spremni smo da to podržimo, spremni smo da se angažujemo u tome, ali u okviru podrške procesu iz Normandije u kojem učestvuju Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina“, poručio je Blinken.

„Napredak Ukrajine, koji smo odlučni da podržimo, zavisi od reformi, tako da očekujemo od predsednika Zelenskog da nastavi te napore. SAD podržavaju njega i Ukrajinu u tim naporima“, zaključio je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.