U trendu

Blumberg: Skupština u PR odobrila vojsku, BG se protivi

PRIŠTINA – Američka agencija Blumberg izvestila je o usvajanju zakona za formiranje tzv. vojske Kosova, naglašavajući da Srbija to vidi kao prepreku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Agencija navodi da su današnjim glasanjem zaobiđene primedbe predstavnika Srba u kosovskoj skupštini, koji su ranije blokirali pokušaje izmene kosovskog ustava, koji ne predviđa regularnu vojsku.

Zapadni saveznici Kosova, koji su podržali njegovo odvajanje od Srbije, pozvali su na oprez kada je u pitanju osnaživanje Kosovskih bezbednosnih snaga sa 4.000 pripadnika, dodaje se.

Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, podseća Blumberg i dodaje da obe strane treba da razreše sporove da bi se kvalifikovale za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe se podseća da je srpska premijerka Ana Brnabić upozorila da bi te jedinice mogle biti upotrebljene protiv srpske manjine na Kosovu, što bi moglo da izazove odgovor Beograda.

Agencija navodi da je dijalog Beograda i Prištine zastao, a da su se odnosi pogoršali nakon lobiranja Srbije protiv članstva kosova u Interpolu, a da je kosovo zauzvrat uvelo povećanje taksi od 100 odsto na srpsku robu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.