U trendu

Bombu u Vroclavu podmetnuo 22-godiĆĄnji Poljak

Bombu domaće izrade u gradski autobus u Vroclavu na jugo-zapadu Poljske podmetnuo je 22-godiơnji student iz Poljske koji se savrơeno spremio za zločin i nameravao je joơ da ubija, izjavio je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 ơef poljske policije Jaroslav Ơimčik.

Poljaka je 19. maja snimila kamera u autobusu da ostavlja drečavu najlon kesu u kojoj je bila bomba domaće izrade i izlazi iz autobusa. Poljska policija ga je, posle pet dana potrage, uhapsila juče u porodičnoj kući u Lubuskom vojvodstvu na zapadu Poljske, a istog dana je tokom pretresa njegovo stana u Vroclavu naơla lonce od kojih je nameravao da napravi nove bombe.

„Ostao je potpuno zatečen. Nije uopĆĄte očekivao policiju ni da će biti uhapĆĄen. Bio je uveren da je dobro pripremio zločin i zatro sve tragove“, kazao je Ć imčik.

U eksploziji bombe u Vroclavu lakơe je povredjena jedna prolaznica poơto je ơofer, kada mu je jedna od putnica donela sumnjivu ostavljenu kesu, shvatio da je to bomba, zaustavio autobus i izneo je brzo napolje, gde je eksplodirala. Bomba je eksplodirala pre vremena, poơto je bombaơ, prema tvrdnjama stručnjaka, upotrebio loơu zapaljivu smesu.

Policija će danas sasluĆĄati studenta jednog od fakulteta u Vroclavu, koji do tada nije dolazio u sukob sa zakonom. Prema nezvaničnim informacijama, on je priznao krivicu, a za to delo mu preti od 12 do 25 godina zatvora, a moĆŸda čak i doĆŸivotna robija, poĆĄto je hladnokrvno čekao da se autobus napuni putnicima i planirao da bomba eksplodira u popodnevnom ĆĄpicu u centru grada.

Eksperti veruju da mu je za napad kao inspiracija posluĆŸio teroristički atentat na maraton u Bostonu 2013. godine, poĆĄto je bomba koju je napravio od ekspres lonca, komada metala i eksera verna kopija bombi koje su koriơćene u tom bombaĆĄkom napadu čečenske braće Carnajev, piĆĄe danaĆĄnja Gazeta viborča.

„BombaĆĄ iz Vroclava nije terorista samoubica jer je eksploziv ostavio u autobusu i izaĆĄao, ali očigledno je da je veoma opasan. To je inteligentan čovek, sve je pripremio do najmanjih sitnica ali, mi čitamo Agatu Kristi, nema savrĆĄenog zločina“, kazao je danas poljski ministar unutraĆĄnjih
poslova Marijuơ Blaơčak poljskom radiju RMF FM.

Ministar je rekao da su policiji veoma pomogle informacije od samih gradjana, a Vojvodstvo Donje Ć lezije raspisalo je i nagradu od viĆĄe od 2.200 evra za informacije koje bi dovele do hapĆĄenja bombaĆĄa.

„Pomogle su nam informacije od gradjana. Mi nismo ponovili u Poljskoj greĆĄku Zapada. Nema kod nas multi kulti ni četvrti u koje ne sme da udje policija“, rekao je Blaơčak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.