U trendu

Bone: Solidarnost RU na ispitu zbog kineske i ruske vakcine

PARIZ – Francuski ministar za evropske poslove Klement Bone poručio je danas da bi solidarnost Evropske unije mogla biti ugrožena ako bi njene članice odabrale kineske ili ruske vakcine protv kovid-19 koje još nisu odobrene od regulatora bloka, javlja Rojters.

„Izbor kineske ili ruske vakcine predstavlja problem u smislu naše solidarnosti, a takođe predstavlja i zdravstveni rizik, jer ruska vakcina još nije odobrena u Evropi. Zahtev za odobrenje je podnet, ali još uvek nije odobrena, dok za kinesku vakcinu nije podnet zehtev za odobrenje“, rekao je Bone za radio RTL.

Rojters prenosi da je ruska vakcina Sputnjik V već odobrena ili je u proceduri za odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a Evropska agencija za lekove (EMA) počela je proceduru radi mogućeg odobrenja na nivou cele Unije.

Poljski predsednik Andžej Duda razgovarao je 1. marta s kineskim predsednikom Si Đinpingom o kupovini kineske vakcine protiv kovid-19, ali je poljski ministar zdravlja Adam Nijedzijelski rekao dva dana kasnije da trenutno ne preporučuje ovu vakcinu
zbog nedostatka podataka, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.