U trendu

Borel: EU poziva sve strane u sukobu u Idlibu na deeskalaciju

BRISEL – Evropska unija upozorila je danas da postoji rizik da sukob u Idlibu „sklizne u otvorenu vojnu međunarodnu konfrontaciju“ i poziva sve strane na hitnu deeskalaciju tenzija.

„Aktuelna eksalacija mora odmah da prestane. Postoji rizik da sklizne u veliku otvorenu međunarodnu vojnu konfrontaciju. Takođe izaziva nepodnošljivu humanitarnju patnju i ugrožava civile“, napisao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

On je na Tviteru naveo da EU poziva sve strane na brzu deeskalaciju i žali zbog gubitka života.

„EU će razmotriti sve neophodne mere da zaštiti svoje bezbednosne interese. U kontaktu smo sa svim relevantnim akterima“, napisao je Borel.

U drugom tvitu on je naveo da je razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čaušogluo i da je dobio uveravanja da Turska ostaje privržena zajedničkom sporazumu EU i Turske.

Nakon što su juče u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu poginula 33 turska vojnika, državni zvaničnik Turske je najavio da ta zemlja više neće zaustavljati izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.