U trendu

Borelj: EU usvaja najjaci iakada paket sankcija

BRISEL,24. februara ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žoep Borelj kaže da će EU najsnažnije moguće odgovoriti na ruski napad na Ukrajinu za koji ocenju da bi mogao da ”košta mnoge živote i donese nesagledive posledice”.

”Ovo su najmračniji dani u Evropi od kraja Drugog svetskog rata. Velika nuklearna sila je napala susednu državu i preti odmazdom svakoj drugoj zemlji koja želi da pritekne u pomoć. Ovo nije samo najveće kršenje međunarodnog prava, već i najveće kršenje osnovih principi ljudskog suživota”, poručio je Borelj.

Žosep Borelj je u varednom obraćanju iz Brisela najavio da će se lideri EU na večerašnjem sastanku dogovoriti o politickom okviru za ”najačem paket sankcija koji su ikada usvojili i ocenjuje da će se rusko rukovodstvo suočiti sa ”još neviđenom izolacijom”.

”Ovo nije pitanje blokova, diplomastskih igara moći već pitanje života i smrti i pitanje budućosti naše gkobane zajednice”, kaže Borelj.

On dodaje da je EU ujedinjena sa svojim transatlanstkim saveznicima u poruci Rusiji da ”nasilje i destrukcija nisu načini za dolazak do političkih dobitaka”.

”Učilinili smo sa naše strane sve diplomatske napore, ali Rusija to nije uzvratila već odlučla za tešku eskalaciju sa predumišljenjem koja vodi u rat. Predsednik Putin mora da prekinue ovu nerazmunu agresiju”, zaključio je Borelj.

On je najvio da EU sprema hitnu pomnoć Ukrajini i da je speremna da podrži akcije evakuacije, uključujući predstavnike EU koji su pogođeni ovim ruskiom napadom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.