U trendu

Borelj i Kuleba o bezbednosnoj situauciji u Ukrajini

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u telefonskom razgovoru su razmotrili moguću „invaziju“ Rusije na tu zemlju, saopštila je sinoć Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), prenosi TAS S.

Kako se navodi, nagomilavanje ruske vojske stvorilo je nove pretnje i strah od invazije, a šef diplomatije EU je „ponovo potvrdio čvrstu i kontinuiranu podršku Evropske unije suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.“

On je naglasio da bi svaka nova vojna agresija na Ukrajinu imala ogromne posledice i veliku cenu, a istakao je potrebu da Rusija povuče trupe i u potpunosti primeni sporazume iz Minska, navodi se u saopštenju.

„EU ostaje privržena pravu svake zemlje da donosi svoje suverene izbore u spoljnoj i bezbednosnoj politici. Visoki predstavnik Borelj i ministar spoljnih poslova Kuleba složili su se da u vezi ovih pitanja ostanu u bliskom kontaktu“, zaključuje EEAS.

Ukrajinski šef diplomatije je na svojoj Tviter stranici napisao da je u razgovorima sa Boreljom dominirala bezbednosna situacija.

„Obojica smo se složili oko ključnog principa: odluke o bezbednosti Ukrajine mogu se donositi samo sa Ukrajinom, a sa EU o evropskoj bezbednosti“, napisao je na Tviteru Kuleba, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.