Borelj: Usvajanje sankcija protiv Rusije tokom nedelje

BRISEL, 22. februara ( Tanjug) – Minsitri spoljnih poslova EU dogovorili su se da uvedu restriktivne mere protiv odgovornih za hapšenje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da će on predstaviti konkretan predlog sankcija za koji očekuje da će biti usvojen na ministarskom nivou u roku od nedelju dana.

”Ove sankcije će po prvi put označiti i korišćenje EU režima o ljudskim paravima”, poručio je Borelj.

Nakon sastanka Saveta EU, Borelj je preneo zajedničku ocenu šefova diplomatija EU da ”Rusija ide ka autoritarnoj državi i da se sve više udavalja od Evrope”.

”Minsitri su jedinstveno ocenili da su poslednji potezi i odgovori Rusije jasan signal nezaintersovanosti za saradnju i traženje konfrontacije sa EU”, kaže Borelj.

Dogovor šefova diplomatije EU 27 je da se u odnosima sa Rusijom EU rokovodi principima odgovora na prekršaje međunarodnog prava i ljudskih prava, odupiranjem na pritiske koji dolaze iz Moskve, uključujući i dezinformacije i sajber napade, ali i angažamanom kada je reč o pitanjima gde postoji EU interes.

”Dogovorili smo se i da podržmo one koje se zalažu za politčke i društve slobede u Rusiji kao i da se nađe način da se izbegne trajni sukob za našim susedom”, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.