U trendu

Bozanić pozvao vernike na obnovu porodice i zajedništvo

ZAGREB – Katolička crkva, koja se pridržava Gregorijanskog kalendara, sutra obeležava Badnje veče uoči Božića, a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je da predstojeći praznici obogaćuju doživljaje i unose radost u sadašnjost, daju utehu, učvršćuju nadu i širi poglede.

„U toj širini raznolikosti, uz sve teškoće koje živimo, temeljno je obeležje da je Božić drag i lep“, poručio je Bozanić i Božićnoj poslanici.

On je rekao da se nalazimo u vremenu u kojem snažnije živimo Crkvu kao sinodu, kako u sinodskome hodu Crkve zagrebačke tako i čitave Crkve.

U obraćanju vernicima, Bozanić je poručio da božićna lepota „obnavlja porodicu jer nas poziva na zajedništvo i okupljanje, na jačanje unutarnjih poveznica koje uspevaju odolevati i najvećim spoljnim iskušenjima“.

Poručio je da je porodicama potrebno jedinstvo, blizina, razumevanje, poverenje, a ne pretnja podelama, nesloge, otuđenja, strahovi, razni lomovi i rastave.

„Božić obnavlja porodicu, jer nam pomaže da pronađemo najvažnije, ono što istinski volimo i za čim težimo; zaustavlja našu žurbu da bismo našli vremena za radost i da ne vidimo samo nezadovoljstva. Porodica nam pruža sigurnost i prihvaćenost i dok su mnogi u strahu za za porodicu, upravo je porodica vrednost u kojoj se rađa hrabrost i žrtva“, naveo je.

Bozanić je pozvao vernike da se ne ustručavaju da se uključe u život svoje žuupe i da u njoj prepoznaju i pronađu svoj dom.

“ To je potrebno svakomu od nas, ali posebno deci i mladima…“, rekao je Bozanić u Poslanici, objavjenoj na portalu Zagrebačke nadbiskupije.

Naveo je da božićna lepota oplemenjuje i domovinu Hrvatsku i istakao da u sadašnjem trenutku „osećamo širenje stanovitog životnoga umora i bezvoljnosti“.

„I nas zahvataju teškoće života ljudi u savremenoj civilizaciji, a to su otuđenost, nesigurnost, strah i teskoba. Na te se osećaje nadovezuje namerno isticanje loših primera, a neprepoznavanje dobra u našoj sredini koje je uvek pokretač preobrazbe“, kazao je.

Bozanić je ponovio poziv vernicima da grade savezništvo u dobru i istakao da u ovo predbožićno vreme za to postoje više razloga i radosti za zahvalnost domovini. Božić je vrijeme povrataka i novosti.

„Ako se vratimo Božiću, Božić će nas vratiti nama samima, vratit će nas bližnjima, zajedništvu, Crkvi i domovini; vratit će nas lepoti novosti koja ne deli, ne otuđuje, ne preti i ne unosi teskobu“, poručio je Bozanić i blagoslovenu Novu 2023. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.