U trendu

Brazil: Savez bivših predsednika protiv Bolsonara

BRAZILIJA – Bivši brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva sastao se sa Fernandom Enrikeom Kardozom, takođe bivšim predsednikom u dva mandata, što je potez kojim se brazilska levica i centar približavaju udruživanju snaga da se suprotstave aktuelnom predsedniku Žairu Bolsonaru na narednim izborima.

Dvojica bivših brazilskih predsednika prevazišla su decenije političkog rivalstva kroz javno zajedničko pojavljivanje na ručku prošle nedelje sa kojeg su juče objavljene fotografije, zarad cilja da se Bolsonaro spreči da ponovo dobije mandat na izborima sledeće godine, prenosi Rojters.

Levičar Lula je u petak objavio fotografiju na društvenim mrežama,na kojoj su dvojica bivših predsednika zajedno sa maskama za lice, što je poštovanje epidemioloških mera koje je Bolsonarao često kritikovao.

Kardozo je u međuvremenu izjavio da se nada da će njegova stranka centristička stranka PSDB doći do drugog kruga u predsedničkoj trci u oktobru 2022. godine ,ali da će , ako se to ne dogodi, podržati onoga ko se bori protiv aktuelnog predsednika, čak i Lulu.

Lula nije formalno ušao u trku 2022. godine, ali se na političkoj sceni izbori već predstavljaju kao polarizujuća bitka između njega i Bolsonara.

Popularnost aktuelnog predsednika naglo je opala tokom pandemije, koja je odgovorna za smrt oko 450.000 Brazilaca dok je Bolsonaro sumanjivao ozbiljnost Kovid 19 ,odbacio nošenje maski i izražavao sumnju na važnost vakcina, a nedavne ankete pokazuju da bi Lula mogao da pobedi Bolsonara u drugom krugu kada bi se danas održali predsednički izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.