U trendu

Bregu: Brži razvoj regiona uz jedinstvneno tržište

ŽENEVA – Savet za regionalnu saradnju (RČ) i Svetski ekonomski forum potpisali su danas u Ženevi, na marginama sastanka lidera Zapadnog Balkana, Memorandum o razumevanju u cilju povećanja konkurentnosti i podsticaja invacija u regionu, a generalna sekretarka RČ Majlinda Bregu poručila da brži ekonomski razvoj Zapadnog Balkana leži u stvaranju jedinstvenog tržišta.

„Dok Zapadni Balkan čeka na jasniju sliku proširenja Evropske unije treba da pojačamo saradnju šest ekonomija regiona. Svi treba dobro da razumemo šta se dešava sa procesima saradnje u regionu, jer će zabuna u tom pogledu izazvati dodatano prelivanje na regionalnu saradnju,“ rekla je Bregu, a sapštio RČ.

Ako prekogranična koordinacija u regionu dostigne evropski prosek, Zapadni Balkan bi, rekla je ona, na godišnoj osnovi uštedeo 800 miliona evra ili oko 1 posto BDP-a regiona.

Bregu je dodala da funkcionalan regionalni ekonomski prostor pomaže ekonomijama da budu mnogo konkurentnije, ukazujući da se inovacije brže šire na ujedinjenom tržištu, a Zapadni Balkan je, kako kaže, tržište od 18 miliona ljudi.

„Upravo je zato sklapanje partnerstva sa Svetskim ekonomskim forumom toliko važno, to je dodatni korak ka podsticanju regionalnog ekonomskog prostora,“ dodala je Bregu.

Bregu je ocenila i da regionalna integracija ne može napredovati bez evropske integracije, te navela da će izazovi koji su pred regionom zato biti čak i veći

Inače, u sklopu saradnje sa Svetskim ekonomskim forumom predviđeno je iskorišćavanje ekonomskog potencijala regiona i ubrzavanje ekonomskog napretka, podsticanje javno-privatnog partnerstva i odgovarajućih reformi u cilju unapređenja inovacijskog ekosistema i konkurentnosti regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.