najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanija ima planove koji zabrinjavaju EU

Sekretarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rad stala je u odbranu niza predloženih mera usmerenih na smanjenje broja stranih radnika u britanskim firmama, nakon što je naišla na odijum među kompanijama koje su je optužile da podstiče rasizam i neprijateljska osećanja prema imigrantima.

Kako izveštava agencija “Blumberg”, prema planovima objavljenim na konferenciji Konzervativne partije, preduzeća će morati da sačine popis radnika koje su zaposlili a koji nisu državljani Velike Britanije. Banke i stanodavci će se takođe suočiti sa sankcijama ako ne prijave strance koje su primili.

“Ne smemo da zanemarimo činjenicu da ljudi žele da razgovaraju o imigraciji. Ako želim da pričam o imigraciji, nemojte me nazivati rasistom”, rekla je Rad danas za Bi-Bi-Si Radio 4.

“Trebalo bi da razgovaramo o imigrantima, o tome kakve su nam njihove profesionalne veštine potrebne u Ujedinjenom Kraljevstvu i kuda treba da idemo da bismo ih dobili, kako bi se podržalo poslovanje i podstakla naša ekonomija”, dodala je ona.

Poslanici iz opozicione Laburističke partije pridružili su se poslovnim liderima u kritikovanju Radove zbog ovih planova, za koje ona tvrdi da su deo programa čiji je cilj da se pomogne kompanijama da obuče domaće osoblje kako bi se smanjila zavisnost od radnika izvan Britanije.

Britanski sekretar za zdravstvo DŽeremi Hant je iskoristio svoje obraćanje na konferenciji konzervativaca da najavi planove za formiranje Nacionalne zdravstvene službe koja će u roku od deset godina samostalno pružati sve usluge, tako da više ne bude potrebno oslanjanje na lekare iz inostranstva.

“Žao mi je, ali ne, mi to nećemo dozvoliti”, napisao je poslanik Laburističke partije Endi Barnam na Tviteru, zbog slike pod naslovom “Kompanije moraju da popišu strane radnike”, koja je objavljena danas na naslovnoj strani dnevnog lista Tajms.

“Ovo je bila neprijatna, ksenofobična torijevska konferencija. Tereza Mej je odgovorna za povratak agresivne partije”, dodao je on u svom tvitu.

Amber Rad je juče potvrdila vladinu predanost ciljevima za smanjenje ukupnog broja migranata na “nekoliko desetina hiljada”, pošto Velika Britanija stremi ka budućnosti izvan Evropske unije, navodi njujorška agencija.

U dvanaest meseci, zaključno sa martom ove godine, kako dodaje, ukupan broj migranata u Britaniji bio je blizu rekorda od 327.000 ljudi.

“Mnoga preduzeća će biti razočarana što zapošljavanje globalne radne snage smatraju sramotom”, izjavio je za Bi-Bi-Si Adam Maršal, sadašnji generalni direktor Britanske privredne komore.

“Mislim da kompanije ne treba da se kažnjavaju zato što zapošljavaju proifile radnika sa specifičnim veštinama koji su im potrebni”, zaključio je Maršal, a prenosi “Blumberg”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike