U trendu

Britanija još jednom upozorila Moskvu na sankcije

LONDON – Velika Britanija je još jednom upozorila Moskvu da ukoliko napadne Ukrajinu će se suočiti sa velikim sankcijama koje će biti usmerene na ruski finansijski sektor.

„Nećemo prihvatiti kampanju koju Rusija vodi protiv svojih demokratskih suseda“, rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Tras, prenosi agencija Rojters.

Britanska šefica diplomatije je poručila da Rusija lažno predstavlja Ukrajinu kao pretnju, kako bi opravdala svoj agresivni stav.

„Rusija je ovde agresor, a NATO je uvek bio odbrambeni savez,“ rekla je Trasova.

Ona je poručila da bi svaki dalji vojni upad Rusije u Ukrajinu doneo „masovne posledice, uključujući koordinisane sankcije koje bi nametnule ozbiljan trošak interesima i ekonomiji Rusije“.

„Velika Britanija radi sa našim partnerima na ovim sankcijama, uključujući mere koje bi bile od velikog uticaja na ruski finansijski sektor i pojedince“, ukazala je ona.

Trasova je najavila da će posetiti Kijev ovog meseca.

„Od vitalnog je značaja da NATO bude ujedinjen u suprotstavljanju pretećem ponašanju Rusije“, kazala je britanska šefica diplomatije.

Predsednik Putin tvrdi da širenje NATO-a na istok predstavlja pretnju Rusiji koja, kako je naveo, više nema gde da se povuče.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama sa SAD i NATO koji, između ostalog, uključuju odredbe o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa i o neširenju NATO na istok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.