U trendu

Britanska ministarka dala ostavku nakon tajnog sastanka s Netanjahuom

Britanska ministarka za medjunarodni razvoj Priti Patel koja se ovih dana našla na udaru kritika zbog nepoštovanja diplomatskog protokola tokom privatnog porodičnog odmora u Izraelu podnela je ostavku nakon što se danas sastala sa premijerkom Terezom Mej.

Patel koja se sastala s premijerkom ubrzo nakon dolaska iz Kenije kritikovali su britanska vlada, mediji i opozicija pošto je izbilo na videlo da se sastala s visokim izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Netanjahua, a da nije unapred obavestila britansku ambasadu.

Ona je uz to posetila izraelsku vojnu poljsku bolnicu na Golanskoj visiji organizovanu za ranjenike iz Sirije.

Poput ostalog dela medjunarodne zajednice britanska vlada ne priznaje kontrolu Izraela na Golanu koju je izraelska vojska osvojila u Šestodnevnom ratu 1967, godine i kasnije anektirala, podsećaju izraelski mediji.

Diplomatski protokol nalaže da britanski ministri i visoki zvaničnici ne putuju na Golan, ni na Zapadnu obalu, niti obilaze istočni Jerusalim pod patronatom Izraela.

Zato je poseta britanske ministarke poljskoj bolnici kao gošće izraelske vlade za vreme njenog odmora bila jasno kršenje protokola.

Nakon povratka u London ona je sugerisala da Velika Britanija pomogne finansiranje te bolnice namenjene sirijskim izbeglicama i žrtvama gradjanskog rata.

Ovo nije prvi put da je britanska vlada imala problema s operacijama na Golanu.

Godine 2008. ta vlada je zahtevala da izraelska kompanija Elbit koja pravi dronove za britansku vojsku testira te letelice iznad nekog drugog mesta umesto nad Golanom.

Patel je ove nedelje objavila saopštenje o 12 sastanaka koje je imala u Izraelu.

Ona se izmedju ostalog sastala s liderom izraelske opozicione partije centra Ješ atid ( Ima budućnosti) i ministrom javne bezbednosti Giladom Erdanom.

Politički urednik britanske ITV je javio da se Patel vratila u London na zahtev premijerke, prekinuvši posetu da se suoči sa sudbinom svoje ministarske funkcije.

Robert Peston je posebno pominjao njen sastanak s ministrom Erdanom 5. septembra.

Ministarku je pratio lord Stjuart Polak, počasni predsednik konzervativaca prijatelja Izraela koji je izjavio da su sastanci bili nezvanični i svi vrlo nevini.

S Netanjahuom je ona razgovarala o svom iskustvu odrastanja u delu Engleske s velikom jevrejskom zajednicom, izraelskoj domaćoj političkoj sceni i izgledima za bližu saradnju Izraela i Velike Britanije na razvoju i humanitarnim pitanjima.

Patel je trebalo da do petka boravi u Ugandi i Etiopiji.

Britanska opoziciona Laburistička partija tražila je smenu Patel zato što je prekršila propise o ponašanju ministara.

Posete britanskih političara Izraelu se uvek odvijaju uz diplomatsko osoblje s programom koji treba da odrazi politiku zemlje – na primer, da se održe sastanci s Palestincima ili grupama i pojedincima koji nisu u dobrom odnosu s izraelskom Vladom.

Patel je drugi član vlade koji odlazi s položaja u kratkom periodu, pošto je ministar odbrane Majkl Falon 1. novembra podneo ostavku posle optužbi za seksualno uznemiravanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.