najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanska rezolucija o Srebrenici nije usvojena

Britanska rezolucija o Srebrenici nije usvojena.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin prethodno je izjavio da Rusija neće glasati za rezoluciju.

Okupljenima se prvi obratio zamenik generalnog sekretara UN Jan Elijason.

Za sada još nije poznato da li će rezolucija danas biti stavljena na glasanje.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je ranije danas da Rusija i ostale stalne članice Saveta bezbednosti UN pokušavaju da naprave „kompromisni tekst“ rezolucije o Srebrenici, preneo je Sputnjik.

„Od početka smo želeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu“, rekao je Gatilov.

„Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim“, ocenio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.

Velika Britanija i SAD su sinoć ruskoj delegaciji u Savetu bezbednosti UN uputile sedmi predlog rezolucije o Srebrenici.

Ruska delegacija je prosledila najnoviji predlog u Moskvu, gde se od ruskog državnog vrha očekuje da se izjasni o tome.

Sednica Saveta bezbednosti bila je juče zakazana za 16 sati, ali je prvo pomerena za sat vremena, pa za 21 sat, da bi na kraju bila odložena za danas, ponovo u 16 sati.

Sednica je odlagana jer je Rusija najavila veto na britansku rezoluciju, dok je Kina predložila da se glasanje odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta bezbednosti.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Dule

    Pod jedan, licemerno je i pokvareno da Britanci i Amerikanci mire narode na Balkanu jer je i rat počeo po njihovom scenariju. Za mlađe koji se ne sećaju početka rata, pogledajte primer Ukrajine i snajperista na Majdanu koji pucaju po narodu. Obrazac isti kao i u Sarajevu, kada su snajperisti pucali na mirne demonstrante. Drugo, ne mogu Vučić, Izetbegović, Dodik i slični da mire narode u Bosni i celoj bivšoj Jugoslaviji kada su direktno ili indirektno učestvovali u njenom razbijanju 90-tih po nalogu Britanaca i Amerikanaca. Zato su i dalje na vlasti. Treće, na Balkanu će biti mira, pomirenja i prosperiteta kada se Srbi, Muslimani, Hrvati i Albanci dogovore da najure Britance i Amere sa ovih prostora i krenu sami da kroje svoju budućnost poštujući jedni druge.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike