U trendu

Britanska štampa o Bregzitu: Jedni slave, drugi su oprezni

Novinske kuće koje podržavaju Bregzit danas su slavile, u vreme kada se Velika Britanija sprema da objavi zvanično sapštenje o članstvu u Evropskoj uniji, ali su drugi izrazili strah od problema koji će uslediti.

Na većini naslovnica nalazi se slika premijerke Velike Britanije Tereze Mej kako potpisuje formalno obaveštenje o nameri Britanije da napusti EU i time započinje dvogodišnje pregovore o „razvodu“, prenosi AFP.

Najpopularnije novine u Britaniji „San“ poručile su: „Vidimo se kasnije“ i „Dover i napolje“, aludirajući na Bele litice kod Dovera, najbliže tačke kontinentalnoj Evropi.

„Konačno je tu. Najznačajniji dan u modernoj istoriji Britanije“, navodi se u naslovu tabloida.

Naslov u „Dejli mejlu“ koji je oštre kritike upućivao protivnicima Bregzita, glasio je: „Sloboda!“

„Ovo je znacajan dan za Britaniju – dan za koji su mnogi koji su odrasli razočarani u EU, strahovali da neće doživeti“, piše taj list.

„Dejli ekspres“ sa naslovne stranice poručuje: „Draga EU, napuštamo te“, i „ovo je zaista radostan dan“.

Novinske kuće koje su podržavale ostanak Britanije u EU, naglašavaju značaj opreza u naredne dve godine, koliko će trajati pregovori o izlasku.

Naslovna strana „Gardijana“ bila je mapa evrope sa izvučenom Velikom Britanijom: „Danas Britanija pravi korak u nepoznato“.

„Fajnenšel tajms“ naveo je da blaži ton britanske vlade po pitanju Evropskog suda pravde i računa Bregzita uoči pregovora, „otvara vrata za kompromis“.

Na naslovnoj strani lista „Dejli Miror“ piše: „Draga EU, vreme je da se ide“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.