U trendu

Budućnost počela: Ova metropola prva na svetu ostaje POTPUNO bez vode

Lučki grad Cape Town na obali Južnoafričke Republike do kraja marta mogao bi u potpunosti ostati bez pitke vode. Potrošnja je sve veća, a u okolini grada već tri godine nije pala prava kiša. Kako prenose mediji u regionu, lokalna vlast žuri s rešenjima koja bi potencijalno mogla pomoći – grade se postrojenja za desalinizaciju, mehanizmi za sakupljanje podzemnih voda i reciklažu vode.

U gradu od četiri miliona stanovnika građani moraju da paze na svaku potrošenu kap i da ne troše više od 87 litara dnevno. Pranje automobila i bazeni su strogo zabranjeni, a čak su i kriket timovi koje su u poseti zamoljene da se ne tuširaju duže od dve minute.

Problemi s pitkom vodom nisu rezervirani samo za Cape Town, gotovo 850 miliona ljudi na planeti nema pristup čistoj pitkoj vodi, pokazuju statistike World Health Organization, a sve je više i dugotrajnih suša.

Mnogo se vode, i u razvijenim društvima, gubi lošom infrastrukturom. U zemljama u razvoju do 80 posto pitke vode izgubi se kroz pukotine, kaže nemačka konsultantska kuća GIZ specijalizovana za okolinu. Čak i u nekim delovima SAD-a do 50 posto vode ‘nestane’ u lošoj infrastrukturi. Sve više tehnoloških kompanija fokusira se na menadžment vode – pametna rešenja za probleme vezane uz pitku vodu.

Francuska kompanija CityTaps povezuje potrošnju u urbanim domovima sa sistemom na internetu koji vas obavesti ako ste preterali s potrošnjom ili se voda negde gubi. Sistem se upravo isprobava u kvartovima u Nigeriji. Korisnici mogu kupovati ‘vodu na kredit’ preko pametnih telefona i kontrolisati koliko se potroši, i platiti samo koliko odluče da potroše. Kada su pri kraju ‘kredita’ alarm se oglasi, i ako ne nadodaju na račun zatvara se i voda. Sistem omogućava i detekciju oštećenja preko kojih se gubi voda. Kompanije koje se bave saniranjem oštećenja koriste dronove i satelite, a ponekada i ‘rašlje’ – iako naučnici tvrde da se rašljama ne može pronaći pitka voda, zaposleni kažu da im je to više puta pomoglo da se usmere na pravi put.

– Internet nam nudi sve više mogućnosti za tehnologiju vezanu uz pitku vodu, posebno kada možemo potrošnju gledati i pratiti gotovo u trenutku kada se događa – rekao je Gregoire Landel, direktor CityTaps. Racionalno korišćenje resursa pitke vode takođe štedi na struji i reagensima potrebnim za proizvodnju pitke vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.