U trendu

Bugarski kandidati „udarili“ na Tursku

Lideri dve glavne stranke na predstojećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj „prozvali“ su danas Tursku zbog onoga što smatraju da je „mešanje u kampanju“.

„Naša stranka kategorički odbija mešanje strane zemlje u naše unutrašnje poslove. Ne prihvatamo izjave turskog ministra za socijalnu pomoć, turskog ambasadora, koji otvoreno pozivaju da se glasa za određenu stranku“, rekla je Kornelija Ninova iz Socijalističke partije, a kako AFP navodi ona je pri tome mislila na stranku turske manjine Dost, koja će prvi put učestvovati na izborima.

Bojko Borisov iz centralno desničarske GERB partije i bivši šef policije izrazio je nadu da će nakon izbora i treći put biti izabran za premijera, sličnog je stava.

„To mešanje je neprihvatljivo , ali moramo da pojačamo diplomatiju, ali imajući u vidu činjenicu da je Turska naš sused“, rekao je Borisov za AFP.

Bugarska vlada pozvala je zbog toga prošle nedelje turskog ambasadora, kao i svog predstavnika u Ankari na konsultacije.

U Bugarskoj živi oko 700.000 Turaka, koji su u toj zemlji ostali nakon raspada Otomanskog carstva, a više od 200.000 etničkih Turaka sa bugarskim pasošem živi u Turskoj.

Parlamentarni izbori održaće se 26. marta u Bugarskoj i to su već treći izbori u poslednje tri godine.

Istraživanja ukazuju na tesnu trku između GERB i Socijalističke partije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.