Čamisa tvrdi da je pobednik izbora, lete kamenice i suzavac

HARARE – Policija je danas u centru Hararea ispalila sizavac kako bi rasturila pristalice opozicione stranke MDC, koje su bacale kamenice, javlja Rojters pozivajući se na očevice i snimke lokalne televizije.

Agencija navodi da je prethodno lider MDC Nelson Čamisa na Tviteru napisao da je on pobednik „narodnih izbora“ na ovonedeljnom glasanju za predsednika Zimbabvea na kojima mu je protivnik bio aktuelni predsednik Emerson Mnangagva iz vladajuće stranke Zanu-PF.

Prema zvaničnim rezultatima koje je ranije objavila Izborna komisija Zimbabvea stranka ZANU-PF osvojila je većinu mesta ba parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Zajedno sa parlamentarnim, održani su lokalni i predsednički izbori u Zimbabveu, a Rojters navodi da je „utaban put“ do pobede kandidata partije ZANU-PF Emersona Mnangagve.

U Zimbabveu se predsednik bira na osnovu pobede na parlamentarnim izborima.

Zvanični rezultati o pobedniku predsedničkih izbora očekuju se kasnije u toku ove nedelje.

Prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora, partija ZANU-PF osvojila je 109 od 210 mesta u parlamentu, ali se još očekuju rezultati za dodatnih 58 mesta, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da će ZANU-PF ostvariti dvotrećinsku većinu ukoliko osvoji 30 od preostalih 58 mesta, čime bi mogli da menjaju ustav.

Opoziciona stranka Pokret za demokratsku promenu (MDC) osvojila je 41 mesto.

Uprkos tome što je opozicija, kako je preneo AP, juče slavila izbornu pobedu ne čekajući zvaničke rezultate, lider MDC Nelson Čamisa optužio je Izbornu komisiju da namerno odlaže da ih saopšti.

MDC tvrdi da je u ovim, prvim izborima otkad je višedecenijski predsednik Zimbabvea Robert Mugabe „sišao“ s te pozicije, bilo neregularnosti.

Tokom izbora nije bilo nereda i nasilja, ali su kamioni sa vodenim topovima patrolirali ispred sedišta MDC u Harareu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike