U trendu

Čavušoglu: Strpljenje s Rusijom nije neograničeno

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da se njegova zemlja uzdržava od odgovora Rusiji na mere koje je uvela zbog turskog rušenja ruskog bombardera, ali da strpljenje Ankare nije neograničeno.

Čavušoglu je rekao da Turska želi da prevazidje tenzije sa Rusijom ali da Moskva „koristi svaku priliku“ da se obruši na Tursku.

„Ako ne odgovaramo na sve što su do sada uradili to nije zato što se plašimo ili zbog psihologije krivice“, rekao je Čavušoglu za NTV televiziju.

Obaranje ruskog aviona kod sirijske granice srozalo je dotada tople odnose Turske i Rusije na najniži nivo posle hladnog rata. Rusija je uvela ekonomske sankcije Turskoj i pokrenula u Savetu bezbednosti UN pitanje rasporedjivanja turskih trupa u Iraku.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je na sastanku sa vojnim vrhom rekao da je naložio vojsci da odmah uništisve mete koje prete ruskim snagama u Siriji. Ne pominjući imenom Tursku, Putin je upozorio protiv „daljih provokacije“ i rekao da će ruska vojska „najoštrije“ reagovati.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike