U trendu

Cerar otputovao u trodnevnu posetu SAD

LJUBLJANA – Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar danas je otputovao u trodnevnu posetu SAD tokom koje bi trebalo da se sastane sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u petak.

Pre toga razgovaraće i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, prenela je Hina.

Roman Kirn, savetnik za spoljnu politiku u kancelariji predsednika slovenačke vlade Marjana Šareca, kazao je da je Cerarova poseta SAD „korak u pravom smeru“.

To je i ocena brojnih slovenačkih diplomata i stručnjaka za međunarodne odnose, navodi mariborski list „Večer“, te dodaje izjavu politikologa Bogomila Ferfile da odnosi na relaciji Ljubljana-Vašington „zadnjih godina nisu bili ozbiljni“, onakvi kakve su s Vašingtonom gajile druge članice EU u centralnoj i istočnoj Evropi, pa i Hrvatska koja „s NATO-om sarađuje daleko tešnje od nas“.

Slovenački mediji očekuju da će se Cerar u SAD sastati i s članovima slovenačke dijaspore u Americi, ali i s ljudima slovenačkog porekla od uticaja u Vašingtonu.

Među njima je i senatorka Emi Klobučar, 58-godišnja demokratkinja iz Minesote za koju neki mediji navode da bi se mogla naći u grupi kandidata među kojima će demokrati birati izazivača predsedniku Donaldu Trampu na izborima 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.