U trendu

CG intelektualci:Krivokapićeva vlada šovinistička

PODGORICA – Grupa kulturnih i javnih radnika Crne Gore pozvala je poslanike da ne glasaju za vladu mandatara Zdravka Krivokapića i time, kako kažu, zaštite temeljne, ustavom definisane vrednosti savremene Crne Gore.

U peticiji koju je potpisalo njih 150, izvan Crne Gore ne mnogo poznatih intelektualaca, navode da Krivokapićeva, najavljena kao ekspertska, reformska i pomiriteljska, pokazuje i pre nego što je izabrana „besprimerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca, najbrojnije nacionalne zajednice u Crnoj Gori“.

Izglasavanje nove crnogorske vlade u parlamentu zakazano je za 2. decembar, a crnogorski intelektualci kažu da su „činjenica da je mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva i da je njen uticaj na formiranje vlade osvedočen i personalnim rešenjima u vladi, kao i otvoreni fundamentalistički stavovi mandatara, direktno suprotstavljeni ustavno definisanome sekularnom karakteru Crne Gore“.

Dodaje se odabir kandidata za ministre iz samo jedne verske zajednice i od pripadnika samo jednoga naroda, izuzme li se „dekorativno“ postavljenje čelnika URA, ukazuju na to da će nova vlast potreti još jedan važan stub crnogorskog društva – njen multikulturalizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.